Керамичните коронки са сравнително ново творение в денталната медицина и дори широко прилагани в наши дни те провокират редица въпроси.

Отговорите на по-важни от тях, потърсихме директно в кабинета на зъболекар Благоевград. Ето и тях:

Какво представляват керамични коронки

Това са вид козметичен имплант, който е изработен изцяло от керамика и без добавки на друг материал. Това е в контраст с други видове корони, които се прилагат от стоматолозите. Пример за такива са като порцеланови и златни корони.

Определящият черта на керамичната коронка е в самата направа от полупрозрачен материал, който е привлекателен за гледане и се вписва добре с останалата част от зъбите.

Това гарантира здравина и устойчивост в горната част на зъба, която ще продължи да служи вярно в продължение на много години. По-голямата част от всички керамични корони са произведени чрез използване на компютърни технологии, например CAD технология / CAM, която се базира на 3D дизайн.

Друг вариант са металокерамични коронки.

Те се делят на два вида керамични корона:

Изработени от цирконий

E-Max, която е корона от изцяло керамичен материал и която е предпочитана заради своите по-дълготрайни, естетически качества. Тази корона се смята за добър вариант при повредени, оцветени или лоши качество на естествените зъби. Тя е с привлекателен полупрозрачен цвят, който се комбинира с допълнителна здравина и издръжливост.

Тази корона е направена от литиево дисиликат керамика, който от своя страна представлява материал от топ клас, който се добива заради своята здравина, издръжливост и непрозрачни качества. Това прави материала за керамични коронки високо ценен.

Предимства на керамичните коронки

Тези коронки са идеални и пригодени за хора, които имат минимално пространство в устата за поставяне на короната, или предпочитат нещо, което е с естествен външен вид.

Те са направени от тънък материал, води до по-леки форми коронки. Предимство на използваният материал е “био-съвместимата” му форма, която е един вид природна смола, а това дава възможност да се възстанови заедно с короната.

Не съществува риск от алергична реакция или чувствителност към горещи или студени храни.

Недостатъци на керамичните коронки

Докато има предимства в тези корони е справедливо да се знае и за недостатъците им.

Оказва се, че компромис между естетика и здравина на този тип корона е реалистична и приятна за гледане, но има един недостатък. Тя не е така трайна, както други видове корони, което означава, че е по-склонна към напукване или счупване.

Друг недостатък в тези коронки е финесът, с който се изработват, което ги прави по-трудни да се поберат. Те изискват висока степен на експертиза от страна на стоматолога, която увеличава тяхната стойност.

Как се монтират керамични корони

Процедурата е същата, както за всеки монтаж на корона. Зъболекарят ще почисти и промени зъба, като приложи стандартното третиране за постигане на желаната форма. Зъбът трябва да е заострен така, че да позволи на короната да приляга плътно над върха.

С помощта на стоматологична замазка, тази форма е взета и се изпраща в зъботехническа лаборатория, където ще бъде използвана за производство на нова корона.

Това отнема около 2 до 3 седмици, а пациентът получава временна корона за това време.

След като е готова коронката се пристъпва и към останалата част от операцията, където се монтира изцяло новата керамична корона. Стоматологът натрива мястото с офорт киселина, която ще даде възможност на короната да се прикрепи здраво към зъба.

След като пациентът е уверен, че керамичната коронка е поставена и приляга пътно в „леглото“ си монтирането ще продължи до фиксиране на здраво място с дентален цимент.

Споделете!

Facebook Коментари